Voeding

TCM-voedingsadvies en jouw Stofwisselingstype:

Heb je ook zo genoeg van al die voedingstrends en hypes? Je hebt verschillende voedingstrends geprobeerd maar niets leek bij jou te passen? Bestaat er wel 1 voedingspatroon voor iedereen. Of heeft voeding ook een individuele component? In de 30 jaar dat ik met voeding bezig ben, zie je dat je met algemene aanbevelingen al heel ver komt.

De Chinese voedingsleer is al duizenden jaren oud en heeft zich in de praktijk bewezen. In combinatie met de stofwisselingstypes wordt het meer op het Westen toegespitst.

Weer leren Luisteren weer naar je eigen lichaam!

De verschillende voedingstrends en de positieve/negatieve effecten kunnen verklaard worden door stofwisselingstypen. Een koolhydraatrijk voedingspatroon is geschikt voor een koolhydraattype en een eiwitrijk dieet is geschikt voor een eiwittype. Je kunt het vergelijken met een auto die de juiste brandstof moet hebben om te kunne rijden en effectief te kunnen zijn. Een benzineauto vullen met diesel heeft geen zin en een dieselauto met benzine vullen heeft ook geen zin.  Het voedingssysteem “Metabolic Typing” van William Wolcott maakt hier gebruik van en daarnaast is hier ook het de zogenoemde bloedgroependieet en klierentypes geïntegreerd.

Door een relatief eenvoudige test van bloedsuikerwaarden in het bloed (d.m.v. een vingerprik) kan ook bekeken worden in hoeverre de stofwisseling in balans is.

Naast deze meer theoretische vorm van voeding, heb ik door de jaren heen gemerkt en is me opgevallen dat mensen het eenvoudiger vinden om regeltjes of trends te volgen dan te luisteren naar het lichaam en het lichaam te vragen wat het nodig heeft. Soms om je mensen tegen die zo overtuigd zijn van hun voedingspatroon dat er geen vinger tussen te krijgen is. Is het lichaam niet wijs genoeg om je aan te geven wat het nodig heeft? Kun je dan de voeding alleen benaderen vanuit het verstand of spelen de behoeften van het lichaam ook een rol? En wat zegt het dan als het lichaam behoefte heeft aan producten die niet als gezond worden omschreven? En wat is gezond? Speelt de opname van voedingsstoffen uiteindelijk niet ook een belangrijke rol? Je kunt de beste voeding eten maar de vraag is dan wat wordt er opgenomen door en in het lichaam? We praten wel over spijs-VERTERING. Krijg jij je leven wel verteerd?

Tips om weer verbinding te krijgen met je lichaam:

  1. Gooi alle theorieën die je over voeding weet en hebt gehoord over boord.
  2. Ga aan je lichaam vragen wat het nodig heeft. Luister ernaar en handel ernaar.
  3. Ga je lichaam eens bewuster waarnemen. Neem er de tijd voor.

In de praktijk is voeding een onderdeel van de behandeling de behandeling. Zowel vanuit de stofwisselingstypes als vanuit de Chinese voedingsleer.