Acupunctuur

Bij acupunctuur denken de meeste mensen alleen aan pijnbestrijding maar het toepassingsgebied van acupunctuur is veelzijdiger dan dit. Spijsverteringsklachten, allergische klachten, cyclus-gerelateerde klachten, (sub)infertiliteit, vermoeidheidsklachten, slaapproblemen, auto-immuunziektes, stress-klachten, vermoeidheid en huidklachten zijn klachten, die naast het behandelen van pijnklachten, met acupunctuur effectief behandeld kunnen worden. 

Acupunctuur werkt met de natuurlijke vitale energie van het lichaam. Het basisprincipe van acupunctuur is dat er ‘prikkels’ gegeven worden die de energiestroom zodanig beïnvloeden dat het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd om weer in balans te komen. Het is een behandelmethode waarbij zeer dunne, steriele naaldjes worden ingebracht op bepaalde punten op energiebanen. Het inbrengen van de naaldjes is vrijwel pijnloos. 

De energie stroomt door ons lichaam via een wijdvertakt netwerk van kanalen: meridianen genaamd. Deze meridianen brengen voeding en vitaliteit naar alle organen, spieren, weefsels en andere lichaamsgebieden. Als er een obstructie is in één of meerdere meridianen, ontstaat er lokaal een stagnatie van energie maar kan daardoor elders ook een orgaan ondervoed raken. Door het prikken en manipuleren van acupunctuurpunten heffen we de obstructie in de meridianen op, zodat de energie weer vrijelijk door het lichaam kan stromen en organen weer de voeding krijgen die ze nodig hebben.

Er zijn veel verschillende vormen van acupunctuur. In de praktijk wordt gebruik gemaakt van de volgende acupunctuurtechnieken:

* Klassieke Chinese Geneeskunde – Hoofdmeridianen.

* Klassieke Chinese Geneeskunde – Tendomusculaire-, Luo, Divergente en Wondermeridianen.

* Pijnklachten met Dr. Tan methode.

* Pijnklachten en neurologische klachten – Schedelacupunctuur volgens Dr. Yamamoto.

* Oncologie acupunctuur.

* Psychologische Acupunctuur Therapie (PAT).