Kinesiologie

Kinesiologie, ‘De leer van de beweging’, is een therapeutische manier van werken waarbij er gebruik wordt gemaakt van spiertesten om uit te zoeken waar, waarom en wanneer de balans in het lichaam verstoord is geraakt en tegelijkertijd hoe die balans kan worden hersteld.

De methode werd in de jaren ’60 in Amerika ontwikkeld door de arts en chiropractor George Goodheart. Hij bundelde daarin onderzoek, kennis en ervaring uit fysiotherapie, geneeskunde, chiropractie, acupunctuur, voedingsleer en psychologie. Het werken met spiertesten vormt de basis. Goodheart had in zijn praktijk namelijk ontdekt dat bepaalde patiënten sommige spieren niet in de uitgangspositie konden vasthouden. Daaruit concludeerde hij dat spieren reageren met spanningsveranderingen op stress en ziekte.

Begin jaren zeventig introduceerde de Californische chiropractor dr. John F. Thie “Touch for Health”. Dit is een methode, ontstaan uit de toegepaste kinesiologie, voor leken om de gezondheid te bevorderen en te bewaken bij henzelf en bij naaste familieleden.

Testen:
Bij de spiertesten gebruik de zogenoemde armlengtereflex waardoor er een duidelijk signaal verkregen wordt tussen sterk en zwak. De therapeut oefent een druk uit op de onderkant van de arm en de cliënt dient de arm tegen te houden. Als dit gaat, is dat een ‘sterk’ signaal. Bij een ‘zwak’ signaal kan de cliënt de arm niet meer tegenhouden.

In de praktijk worden verschillende manieren van testen toegepast afhankelijk van de klachten. Er kan gebruik worden gemaakt van een magneet, kaartjes en/of een hand op de navel.