Behandelvormen

Behandelvormen.

We maken vanuit de Klassieke Chinese Geneeskunde en Natuurgeneeskunde gebruik van verschillende behandelvormen. We kiezen voor die behandelvorm of die combinatie van behandelvormen die het beste passen bij je hulpvraag.

Acupunctuur:

Bij acupunctuur denken de meeste mensen alleen aan pijnbestrijding maar het toepassingsgebied van acupunctuur is veelzijdiger dan dit. Spijsverteringsklachten, allergische klachten, cyclus-gerelateerde klachten, (sub)infertiliteit, vermoeidheidsklachten, slaapproblemen, auto-immuunziektes, stress-klachten, vermoeidheid en huidklachten zijn klachten, die naast het behandelen van pijnklachten, met acupunctuur effectief behandeld kunnen worden. 

Acupunctuur werkt met de natuurlijke vitale energie van het lichaam. Het basisprincipe van acupunctuur is dat er ‘prikkels’ gegeven worden die de energiestroom zodanig beïnvloeden dat het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd om weer in balans te komen. Het is een behandelmethode waarbij zeer dunne, steriele naaldjes worden ingebracht op bepaalde punten op energiebanen. Het inbrengen van de naaldjes is vrijwel pijnloos. 

De energie stroomt door ons lichaam via een wijdvertakt netwerk van kanalen: meridianen genaamd. Deze meridianen brengen voeding en vitaliteit naar alle organen, spieren, weefsels en andere lichaamsgebieden. Als er een obstructie is in één of meerdere meridianen, ontstaat er lokaal een stagnatie van energie maar kan daardoor elders ook een orgaan ondervoed raken. Door het prikken en manipuleren van acupunctuurpunten heffen we de obstructie in de meridianen op, zodat de energie weer vrijelijk door het lichaam kan stromen en organen weer de voeding krijgen die ze nodig hebben.

Guasha:

Guasha wordt vaak toegepast bij de bestrijding van pijnen zoals onder andere nekpijnen, schouderpijnen, hoofdpijnen, rugpijnen en hielspoor. Voor Guasha geldt hetzelfde wat voor acupunctuur geldt zodat er naast pijnklachten ook andere klachten op deze manier behandeld kunnen worden. Een Guasha-behandeling kan goed gecombineerd worden met cupping en/of acupunctuur.

Gua” vertalen we met “wrijven” of “schrapen”. “Sha” betekent “kleine paars-rode puntjes op de huid”. Gestagneerde energie leidt vaak tot klachten of ziekten. Guasha kan toegepast worden om te zorgen voor beweging en om gifstoffen te verwijderen. In de behandeling wordt voor deze behandeling olie op de huid aangebracht en vervolgens wordt hier met een schraper oppervlakkig geschraapt. Op plaatsen waar blokkades in het lichaam zijn verschijnen vervolgens plekken die eruit zien als bloeduitstortingen. Deze variëren in kleur van lichtrood naar dieprood. Hoe donkerder de kleur, hoe dieper de blokkade en vaak hoe chronischer de stoornis. Guasha helpt onder andere bij allerlei pijnklachten maar ook bij klachten als vermoeidheid.

Cupping:

Cupping wordt binnen de praktijk met name toegepast voor wervelkolomklachten, spanningsklachten in nek, schouders en rug of om mee te masseren (geeft een diepere werking dan met de handen masseren). Als er een pijnklacht is in een bepaald lichaamsdeel of bepaald gewricht wordt cupping ook aanvullend toegepast naast acupunctuur en guasha.

Met cuppen creëer je een vacuüm op een deel van de huid. Daarmee wordt bloed bewogen en naar de oppervlakte getrokken. Cuppen oftewel vacuümtherapie is een behandelmethode waarbij gebruik gemaakt wordt van holle glazen bollen. Door deze bollen van binnen met vuur te verwarmen wordt de zuurstof weggehaald. De bollen dienen vacuüm vastgezogen te worden aan de huidoppervlakte. De grootte van de vlam en de snelheid van het plaatsen van de cups op de huid bepalen de zuigkracht.  Het effect van cuppen is een betere doorbloeding in de spieren en weefsels. Bepaalde acupunctuurpunten worden hierdoor gestimuleerd. Afvalstoffen in het lichaam worden met deze behandeling naar de huidoppervlak getrokken waardoor het lichaam zich beter van afvalstoffen kan ontdoen. Na de behandeling zijn op de plekken waar de bollen vast zaten rode/diep paarse plekken te zien. Dit is een normaal verschijnsel. De plekken verdwijnen van zelf na een paar dagen. De behandeling is niet pijnlijk, maar het kan wel onaangenaam aanvoelen door de samengetrokken huid.

Moxa:

Moxa wordt vervaardigd van samengeperste blaadjes van Chinese Bijvoet (Artemisia). Moxa-therapie is een behandelmethode waarbij met moxa bepaalde punten worden gestimuleerd met een diep doordringende warmte. Dit kan gebeuren door moxa op de naald te branden, of door met een moxastaaf een bepaald gebied te verwarmen.

De meeste mensen vinden dit een zeer prettige therapievorm. Het al dan niet toepassen van moxa is afhankelijk van je klachten.

Dorntherapie:

Dorntherapie is een zachte en milde wervel- en gewrichtsbehandeling en kan worden toegepast bij klachten die direct of indirect verband houden met de wervelkolom. De basis van de Dorn therapie is altijd de correctie van het beenlengteverschil.

Bijna iedereen heeft een beenlengteverschil, alleen is dat in 95 % van de gevallen niet ontstaan door botten van ongelijke lengte maar doordat er in het heup-, knie of enkelgewricht meer ruimte is ontstaan. En dat kan al gebeuren door een misstap, een val of doordat we veel met onze benen over elkaar zitten, waarbij het heupgewricht iets uit de kom wordt getrokken. Als er een beenlengteverschil is, staat het bekken meestal ook niet meer recht en gaat de wervelkolom die scheve houding compenseren. Er kan dan druk komen te staan op de zenuwen, de tussenwervelschijven, de wervels en de omliggende structuren als spieren en bandjes. Zo ontstaan klachten als rugpijn, nekpijn, scoliose, heupklachten, zenuwpijn, schouderpijn, hoofdpijn, knieklachten en enkel- of voetklachten. Ook organen gaan minder  functioneren door disbalans in beenlengte en wervelkolom. Dorn therapie is zeer effectief, ook voor mensen die al vele jaren klachten hebben en kan veilig toegepast worden. De Dornbehandeling kan gecombineerd worden met de Breuss-massage die een zachte wervelkolommassage is.

Kinesiologie:

Kinesiologie, ‘De leer van de beweging’, is een therapeutische manier van werken waarbij er gebruik wordt gemaakt van spiertesten om uit te zoeken waar, waarom en wanneer de balans in het lichaam verstoord is geraakt en tegelijkertijd hoe die balans kan worden hersteld.

De methode werd in de jaren ’60 in Amerika ontwikkeld door de arts en chiropractor George Goodheart. Hij bundelde daarin onderzoek, kennis en ervaring uit fysiotherapie, geneeskunde, chiropractie, acupunctuur, voedingsleer en psychologie. Het werken met spiertesten vormt de basis. Goodheart had in zijn praktijk namelijk ontdekt dat bepaalde patiënten sommige spieren niet in de uitgangspositie konden vasthouden. Daaruit concludeerde hij dat spieren reageren met spanningsveranderingen op stress en ziekte.

Begin jaren zeventig introduceerde de Californische chiropractor dr. John F. Thie “Touch for Health”. Dit is een methode, ontstaan uit de toegepaste kinesiologie, voor leken om de gezondheid te bevorderen en te bewaken bij henzelf en bij naaste familieleden.

Testen:
Bij de spiertesten gebruik de zogenoemde armlengtereflex waardoor er een duidelijk signaal verkregen wordt tussen sterk en zwak. De therapeut oefent een druk uit op de onderkant van de arm en de cliënt dient de arm tegen te houden. Als dit gaat, is dat een ‘sterk’ signaal. Bij een ‘zwak’ signaal kan de cliënt de arm niet meer tegenhouden.

In de praktijk worden verschillende manieren van testen toegepast afhankelijk van de klachten. Er kan gebruik worden gemaakt van een magneet, kaartjes en/of een hand op de navel.

Basic Emotional Structuring Test (BEST-Test):

Bij BEST wordt positieve psychologie gecombineerd met 5-elementenleer, acupunctuur, mantra’s, homeopathie, orthomoleculair, edelstenen, Bachbloesems en/of muziek. Het is een korte maar erg krachtige test. Het is een visuele test en daardoor erg krachtig, ook energetisch. Vooral ook in het gebied van gedachte- en gedragspatronen die sterk verankerd zijn en die moeilijk te veranderen zijn en vaak belemmerend zijn.

BEST geeft binnen een paar minuten inzicht in jouw persoonlijke stijl. Het laat zien hoe je omgaat met emoties van jezelf en anderen. Secondair biedt de test inzicht wat je aandachtspunten zijn voor jouw fysieke gezondheid. Tijdens de test wordt gewerkt met 10 felgekleurde poppen die allemaal staan voor een eigen emotie. Het praten over de poppen werkt als een spiegel voor je leven. Ze confronteren en zetten je in beweging, zodat je binnen de coaching of een therapeutisch traject snel enorme stappen kunt zetten.

Wat kun je met de test?

Met BEST ontdek je welke emoties onder spanning de boventoon voeren en ook wat je dan (niet) gaat doen. De testmethode richt zich op:

  • Het vinden van (dis)harmonie met jezelf, anderen en het leven en hoe je daarmee omgaat.
  • Het vinden van het potentieel, je kracht, zodat je dit vaker in kunt zetten voor een betere balans.

Wanneer is de test iets voor jou?

Je wilt inzicht krijgen in je gedrag, persoonlijkheid en/of gevoelswereld. Je loopt bijvoorbeeld steeds tegen dezelfde dingen aan, maar je weet niet goed hoe je die moet aanpakken.

Je wilt inzicht in de interactie met jouw partner, jouw gezinsleden of met jouw teamleden. Je hebt bijvoorbeeld conflicten, of ervaart te weinig verbinding. Je weet niet goed hoe je je moet verhouden tot de anderen, of begrijpt niet waarom de dingen gaan zoals ze gaan.

De BEST-Test.

Het snelste inzicht in jouw emoties  en jouw persoonlijkheidsstructuur.

De keuze die jij maakt, geeft inzicht  in hoe jij emotioneel gevormd bent.  Het laat jouw persoonlijkheidsstructuur zien en de emotionele conflicten die je hebt.

Deze snel uitvoerbare en non-verbale diagnostische test is ontwikkeld door psychiater en acupuncturist Dr. Hallym  Calehr. Hij bracht in deze test de psychoanalyse van Freud samen met de basisprincipes van Ayurveda, de traditionele Chinese geneeskunde of de 5 elementenleer en homeopathie.

Hoe werkt BEST? 

Bij aanvang hoef je nog niets over jouw persoonlijke leven te vertellen. Je krijgt de 10 poppen voor je gepresenteerd. Puur op jouw gevoel wijs je twee poppen aan: de meest en minst sympathieke. Jouw keuze zegt veel over waar je nu mee zit en over jouw emotionele conflicten. De gekozen poppen geven een hele duidelijke richting aan. Ik ga samen met jouw onderzoeken wat de poppen duidelijk maken. Dat is een samenspel tussen jou, de poppen en mij. Zo krijg je inzicht in je gevoelens, je gedrag, je krachten en valkuilen. Vaak zijn ook duidelijke relaties met lichamelijke klachten inzichtelijk te maken.  De inzichten zijn vaak al genoeg voor jou om te weten wat je kunt doen om in een betere harmonie met jezelf of anderen te zijn. De analyse van de poppen biedt je ook praktische handvatten voor jouw welzijn en jouw relaties, die je direct kunt toepassen. De relatie naar jouw vader en moeder kan ook inzichtelijk worden gemaakt.

Voor een team kan de BEST-test ook goed gebruikt worden.

Voor je partnerrelatie:

Samen met jouw partner kun je de BEST-test doen en jullie beider uitslagen op elkaar betrekken. Via de test krijg je inzicht in jouw persoonlijke stijl, jouw gevoelens en jouw gedragingen en hoe die van jouw en jouw partner op elkaar inwerken. Je ziet waar jullie elkaar versterken en hoe jullie botsen. Partners zijn emotioneel heel betrokken bij elkaar. Ze hebben elkaars nabijheid nodig om zich goed te voelen. Als die verbondenheid er niet is ontstaan er conflicten en relatiepijn. Je krijgt inzicht in wat jij en jouw partner doen wanneer de emotionele band onder druk komt te staan, welke onhebbelijkheden je bij elkaar ervaart en waar die vandaan komen. Maar vooral ook wat je kunt doen om de relatie te versterken.

Hypno- en regressietherapie:

Binnenkort meer informatie

Voeding:

Binnenkort meer informatie

Coaching:

Binnenkort meer informatie 

Massages:

Binnenkort meer informatie