Fertiliteit

 

Vruchtbaarheidsproblemen en dus niet zwanger kunnen worden, komt steeds vaker voor.  Het aantal koppels met vruchtbaarheidsproblemen is de laatste jaren erg gestegen.

In de klassieke Chinese teksten wordt al gesproken over de behandeling van infertiliteit als gevolg van ‘Koude in de buik’. Hier wordt een kruidenformule genoemd die  de productie van Progesteron verhoogt en daarmee de hormoonhuishouding reguleert.

De oorzaken van infertiliteit kunnen zeer verschillend zijn en daarom is er, net zoals bij andere klachten binnen de Chinese Geneeskunde, geen standaardbehandeling. Hormonale stoornissen zoals PCOS, Prematuur Ovarieel Falen (POF), Luteal Phase Deficiency (LPD) of stoornissen in de interactie tussen sperma en cervixslijm, kunnen oorzaken zijn. Andere mogelijke oorzaken zijn eileiderpathologie,  endometriose, of  verminderde zaadkwaliteit en/of kwantiteit. Een andere groep zijn koppels met vruchtbaarheidsproblemen die vallen onder de zogenoemde ‘onbegrepen infertiliteit’.

Wat kan Chinese Geneeksunde betekenen bij fertiliteit:

Een belangrijke aspect binnen de Chinese Geneeskunde en Chinese Gynaecologie is dat je eerst moet zorgen voor een gezonde cyclus als de basis voor een succesvolle zwangerschap. Er is tijd nodig om voldoende Yin en Bloed op te bouwen om de eicelkwaliteit en de kwaliteit van het endometrium te verbeteren en te zorgen dat er voldoende Yang en doorstroom is in de baarmoeder.  Acupunctuur en Chinese kruiden kunnen een waardevolle bijdrage  leveren aan een IVF/ICSI/ECD-traject.

Specialisaties:

Oncologie
Pediatrie